Zanim odpowiemy na pytanie czy osoby chore na cukrzycę mogą sobie pozwolić na spożywanie ciasta, warto powiedzieć sobie co nieco o wszelkich podstawach odżywiania w cukrzycy. Dieta osób chorych na cukrzycę opiera się oczywiście na zasadach prawidłowego odżywiania. Dotyczą one ogólnej populacji. Dlatego też każda osoba chora na cukrzycę powinna spożywać regularnie posiłki zbilansowane, nie eliminując jednocześnie żadnej z grup podstawowych odżywczych składników. Na wartość po posiłkowej glikemii największy wpływ wywierają oczywiście węglowodany. Dlatego też osoba chora na cukrzycę musi zwracać uwagę na jakość węglowodanów spożywanych oraz kontrolować ich ilość w diecie oraz do tego poszczególnych posiłkach, jak i także dbać o dobór odpowiedni przekąsek pomiędzy posiłkami głównymi.
Jak doskonale wiemy, różnego rodzaju słodycze oraz desery są bogate w proste cukry, które znacznie mogą zwiększyć samo stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo znaczna większość słodkich przekąsek ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. On niestety powoduje bardzo szybki wzrost glikemii oraz następujący dosyć szybki spadek, powodując tym samym wahania stężenia glukozy we krwi. Dlatego też spożywanie słodkich produktów chorym na cukrzycę ogólnie nie jest zalecane. Jednak cukiernicy nie przestają nas zaskakiwać i powstają ciasta dla cukrzyka. Ciasta dla cukrzyka mają naturalny i zdrowy skład i tym samym są dla cukrzyków bezpieczne. Oczywiście osoby nie zmagające się z cukrzycą również mogą nimi się zajadać.
More Stories
Przewodnik po diecie opartej na owocach
Jak uniknąć uczulających kosmetyków
Krem z SPF do twarzy – dlaczego warto używać go na co dzień?