25 maja, 2024

Ziarno pełne smaku

Arabica, Robusta, a może Liberica? Jedno jest pewne — ziarno ziarnu nierówne. Bogata w smak i głęboki aromat kawa ziarnista zjednała sobie szerokie grono miłośników. Czym różnią się jej poszczególne gatunki?

Od drzewka do filiżanki

Drzewo kawowe — to od niego wszystko się zaczyna. Najpierw biały kwiat, a następnie owoc kryjący w sobie nasiona kawy. Jednak zanim ziarna zostaną wykorzystane do przygotowania aromatycznego naparu, muszą przejść przez długą drogę nie tylko dojrzewania, ale także zbiorów, obróbki i w końcowym etapie wypalania.

Arabica — najstarsza z kaw

Arabica narodziła się w Etiopii i uznawana jest za najstarszą z kaw. Można rozpoznać ją po płaskich, lekko podłużnych ziarnach, pośrodku których znajduje się bruzda w kształcie litery „s”. Arabicę wyróżnia delikatny smak z nierzadko przebijającą się nutą słodyczy. Charakteryzuje ją również stosunkowo mała zawartość kofeiny — w składzie ziaren znajduje się jej około 0,9-1,5%.

Robusta — moc kofeiny

Kolejnym gatunkiem jest wywodząca się z Afryki Robusta. To czym wyróżnia się ta kawa ziarnista, to przede wszystkim wyższa zawartość kofeiny, na poziomie około 2-2,5%. Oprócz dużej mocy charakteryzuje się ostrym, gorzkawym smakiem, a jej ziarna można rozpoznać po owalnym kształcie i prostej bruździe w środkowej części.

Liberica — ziemisty smak           

Trzecim gatunkiem pod względem wielkości światowych upraw jest Liberica. Jej krzewy zostały odnalezione w zachodniej Afryce. Wyróżniają ją duże i twarde ziarna, jednak ze względu na specyficzny, mniej imponujący profil smakowy, używana jest głównie do wypełniania mieszanek.