19 kwietnia, 2024

WWegańska kiełbasa – pyszna, zdrowa alternatywa!

Szukasz pysznej, zdrowej alternatywy dla tradycyjnej kiełbasy? Nie szukaj dalej niż kiełbasa vege! Wykonana z różnych składników roślinnych, wegańska kiełbasa nie zawiera cholesterolu, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i jest pełna białka i błonnika. Ponadto jest niezwykle uniwersalna i można ją wykorzystać w wielu przepisach. Gotowy, aby spróbować? Oto kilka naszych ulubionych przepisów na wegańską kiełbasę:

Składniki:

1 opakowanie ekstra twardego tofu, odsączone i pokruszone

1/2 filiżanki drobno posiekanej cebuli

1/4 filiżanki drobno posiekanej zielonej papryki

3 ząbki czosnku, mielone

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub uniwersalnej mąki

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub 1 łyżka stołowa wody + 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, do pokrycia patelni Sposób postępowania: W dużej misce połączyć tofu, cebulę, zieloną paprykę, czosnek, oregano, nasiona kopru włoskiego, sól i czarny pieprz. Mieszać, aż dobrze się połączą. Dodać mąkę i wymieszać, aż wszystkie składniki są równomiernie pokryte. Uformować masę na 8 placków. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj tofu i smaż, aż się zrumienią i podgrzeją, około 5 minut na stronę. Podawaj na pełnoziarnistych bułkach z ulubionymi przyprawami. Smacznego!

Kiełbaski wegetariańskie można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 3-4 dni. Można je także zamrozić w pojemniku lub worku.