20 lipca, 2024

Urządzenia chłodnicze

Urządzenia chłodnicze są używane tam, gdzie występują dwie różne temperatury, jedna jest cieplejsza, a druga zimniejsza. Technologia, znana również jako technologia kriogeniczna, wykorzystuje gazy chłodnicze do chłodzenia lub podgrzewania temperatury cieczy lub gazu.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

  • Lodówka: Najpopularniejszy typ lodówki w dzisiejszych gospodarstwach domowych. Używają zimnego powietrza z piwnicy do chłodzenia żywności i napojów. Niektóre mają również pojemnik na lód, który ułatwia przechowywanie lodu na napoje i artykuły spożywcze do późniejszego użycia.
  • Zamrażarka: urządzenie, które utrzymuje świeżość żywności, przechowując ją w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza (32 stopnie Fahrenheita). Posiada komorę do przechowywania, którą można ulepszyć za pomocą lodówki lub półek wbudowanych w ściany, aby pomieścić więcej produktów na jednostkę objętości.

Sprzęt chłodniczy jest ważny dla utrzymania świeżości i bezpieczeństwa żywności. Jest niezbędnym urządzeniem w każdej kuchni i może służyć do wielu celów, w tym do chłodzenia obiektów, przechowywania żywności, chłodzenia budynków itp.

Urządzenia chłodnicze dzieli się ogólnie na dwie kategorie:

  1. Lodówki chłodzone powietrzem
  2. Lodówki chłodzone cieczą

Lodówki chłodzone powietrzem składają się z parownika, skraplacza i sprężarki, które służą do chłodzenia powietrza, które jest następnie wciągane przez żywność w celu jej schłodzenia. Są powszechnie preferowane, ponieważ są tańsze niż lodówki chłodzone cieczą. Cieczowe urządzenia chłodnicze składają się ze sprężarki, która wykorzystuje ciecz do chłodzenia powietrza przed wejściem do skraplacza, która usuwa ciepło z cieczy, zanim powróci ona z powrotem do sprężarki, a także następnie zasysane jest powietrze w celu schłodzenia żywności. Lodówki chłodzone cieczą są znacznie droższe niż lodówki chłodzone powietrzem, ale mogą utrzymywać niższą temperaturę, ponieważ wykorzystują ciecz w przeciwieństwie do powietrza. Lodówka to urządzenie, które zamienia energię cieplną na pracę mechaniczną polegającą na przemieszczaniu ciepła w zamkniętym systemie zwanym komorą lodówki lub lodówką.