24 lutego, 2024

Słodycze bez glutenu

Źródło: https://fiia.pl/

Łakocie dla wymagających, czyli słodycze bez glutenu i laktozy

Dla wielu osób bezglutenowe słodycze to jedyny możliwy wybór wśród słodkich przekąsek. Także inne rodzaje chorób czy nietolerancji pokarmowych mogą wymuszać określone wykluczenia z diety. Standardowe słodkości ze zwykłego sklepu mogą nie mieć w podstawowym składzie surowców zawierających gluten albo laktozę. Jednak ich produkcja bardzo często ma miejsce w zakładach używających takich składników, przez co w minimalnym stopniu produkty te mogą być nimi zanieczyszczone. W przypadkach silnych alergii i chorób jest to niedopuszczalne.

Celiakia i problemy alergiczne a słodycze

Duża część dobrze wszystkim znanych słodkości bazuje na zbożowych mąkach zawierających gluten. Ciastka, chrupki czy wafelki to tylko część z nich. Jednak produkt nie musi mieć w składzie mąki, aby mógł zawierać śladowe ilości glutenu. Taką informację o substancjach alergennych można znaleźć nawet na produktach z zasady bezglutenowych, na przykład przygotowanych z mąki kukurydzianej albo ryżowej. Wynika to ze wspomnianego już miejsca produkcji. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych, powinny wybierać słodycze z wyraźną informacją gluten free.

Specjalistyczne diety osób z nietolerancją laktozy

Podobnie jak w przypadku glutenu, również laktoza może powodować reakcje alergiczne, a przede wszystkim problemy trawienne. Wiele osób dorosłych może nawet nie wiedzieć, że nie trawi we właściwy sposób tego cukru mlecznego, a spożycie zawierających go produktów powoduje nieprzyjemne dolegliwości. Wtórna nietolerancja laktozy, wynikająca najczęściej z niedostatecznej aktywności enzymu trawiącego ten cukier (laktazy) może występować nawet u 25% dorosłych ludzi. Dieta pomagająca uniknąć problemów trawiennych czy biegunek wymaga stosowania produktów niezawierających laktozy, także w przypadku słodyczy.